Willy-Brandt-Haus, Berlin

Production and installation of diverse panelling, doors and installations

Completion 1996

Photos

The Willy-Brandt-Haus in Berlin, the national headquarters of the SPD, Germany’s Social Democratic Party, is wedged like a slice of glass-on-sandstone pie between Wilhelmstraße and Stresemannstraße streets. Deutsche Werkstätten Hellerau created the wall panelling here: for the ground floor atrium, the floor lobbies of the first to sixth floors, as well as the conference room’s side walls and gable. Various installations are integrated into the panelling such as, for example, coat closets, telephone booths, heating/cooling louvers, beverage dispensers, projector fans, etc. The wall surface is comprised of individual panels, each 60 centimetres in height and approximately 1.5 metres in length with 8 millimetre joints. The surfaces themselves are made of slotted, sound-permeable infill with 3 centimetres wide beech frames. The actual sound-insulating material is located behind these panels. Sound-proof doors and shelf units were made for the party chairman’s office and the presidential suite. The chairman’s apartment was provided with an array of built-in cabinets, some configured as partitioning walls having sliding doors to divide the rooms. All these installations were made from either solid or veneered beech wood with natural varnish finishes, only in the apartment are the room-dividing cabinet elements given a blue spatula finish.

Text: Deutsche Werkstätten
Photo: Bernadette Grimmenstein