Fenster zur Vergangenheit

Restaurant Schloss Neuweier {castle restaurant}

Deutsche Werkstätten services:
Interior design, planning, interior furnishing, manufacture of freestanding furniture

Completion 2005

Photos

The historic structure of the building and a new, modern image had to be convincingly combined in the restaurant of Schloss Neuweier. This was the task that faced the Frankfurt-based architect’s office J.S.K. (conversion and renovation) and our interior designer Marcel Beckmann. And they can be justly proud of the results.The rooms originate from a wide variety of different periods but appear, as if by magic, to be all part of one unified entity. Each of the interiors fits in with the others whilst retaining its distinct character at the same time – be it the “Rittersaal” (Knights’ Hall), the “Mainzer Stube” (Mainz Parlour) with its tricky hallway, the reception area with desk, the tower room, or even the wine cellar. The interior designer from Deutsche Werkstätten Hellerau placed an emphasis on integrating certain design elements throughout the entire interior. To achieve this effect he incorporated unifying etching designs and fabric covers in each of the rooms. These interrelated elements often only appear to be very subtle, but they are nevertheless omnipresent. The wall and table lamps in each of the interiors are, for instance, all akin with one another, but they have been designed with a different fabric in each room. A whole array of small details evokes a sense of rapprochement with historical models. The remains of old wall paintings have, for example, been deliberately spared from new plastering work and act as windows providing a glimpse into a world gone by. Even the old wine cellar has been converted into a room for guests; its two seating benches are supported by old stones which once used to carry the wine casks. A trick of the eye: whilst the upper end of the panelling follows the curved path of the ceiling, a mirror has been placed between the ceiling and the wood panelling, evoking the impression that the curves continue into infinity. The newly laid, wide wooden floorboards in the upstairs rooms are also unusual, their width reflecting the look of eras gone by. This special feature proved something that modern parquet layers were not prepared to undertake. But the problem was solved by yet another trick of the eye conceived by the Hellerau workshops: the naturally grown larch boards were cut lengthways, separated, placed alongside one another and glued together again along their narrow edge. It is this level of attention to detail that has made Schloss Neuweier into a Deutsche Werkstätten Hellerau design that is truly pioneering even for our time, both in terms of its architectural design and excellent workmanship.

Text: Rainer Baginski
Photo: Bernadette Grimmenstein