Smooth and sleek

MY "Vive la Vie"

Deutsche Werkstätten services:
Planning, interior furnishing

Completion 2008

Photos

With her exceptional design dominated by curved forms and dark woods like Macassar and Santos Palisander, the “Vive la Vie” is a crisp, sleek model of the high life. The many curves had great ramifications for our work because they entailed such major investments in material and labour. An appropriate template had to be created for each component we produced such as the curved wall panels. The Sky Lobby on the sun deck accommodates a bar featuring an unusual streamlining of its countertop, produced in a complicated 3-D forming procedure. Certainly the technical masterpiece of the entire 60-meter (197 feet) ship’s interior, however, is the dining table in the main deck’s dining room. With one push of a button, the tabletop lowers from its recessed hold in the ceiling to provide seating for up to twelve people. The table is only fixed at two points which are driven vertically within each of its two side pillars. A highly demanding engineering feat, not least because just these two points alone sometimes have to offset considerable forces. The gold-flecked underside of the tabletop is set in deep, rich leather. When the table is raised, its underside beautifully blends into the ceiling panel as it own striking element. Ultra-reflective hand polished surfaces are also typical throughout the yacht. Deutsche Werkstätten finished a total of 550 square meters (5920 sq. ft.) in high gloss. The sleekness to the results came at no small cost. Each high-gloss component spent about four weeks in our surfacing department undergoing more than ten process steps from the untreated veneer to the perfect mirror finish: multiple primings, inbetween which each component was left to dry, repeated polishings, and of course the actual application of the high gloss finishes. In the final stage, the pieces were all laboriously and repeatedly “buffed”. Buffing is the polishing process which gives a varnished surface its ultimate mirror effect.

Text: Deutsche Werkstätten
Photo: Dick Holthuis (interior), Klaus Jordan (exterior)