Ludwig-Erhard-Haus, Berlin

Counter unit décor

Completion 1998

Photos

The Berlin Chamber of Industry and Commerce commissioned the building of a communication centre between Kurfürstendamm and Hardenbergstraße streets, right at the Zoologischer Garten train station. The Ludwig-Erhard-Haus, conceived as the showcase and meeting place for Berlin industry, stands on one of the most costly pieces of real estate at the very heart of Berlin. A number of spatial surprises await visitors to the Ludwig-Erhard-Haus as they make their way inside from the pavement. The first surprise is the imposing, solid outer shell, which gives way to a stunning foyer – flooded with light, one hundred metres long and in places three stories high. Two reception desks are situated at this ground floor entrance, custom-made by Deutsche Werkstätten Hellerau just for this resplendent space. The counters are of multiplex birch with a maple veneer and a front panelling of stainless steel wire mesh. In their airy transparency, these counters blend harmoniously into the steel skeleton structure of the space.

Text: Anke Müller
Photo: Bernadette Grimmenstein